Cykla på konferens!

På den här bloggen skriver vi mest om videokonferenser, och det för att dessa är smarta, praktiska och ofta snabba – helt enkelt väldigt bra! Men det finns andra sorters konferenser också, och ibland är dessa också minst lika bra och dessutom viktiga för samhället i stort!

Ja det är inte alltid videokonferens är det bästa valet, vi kan medge det. I en nyhetsartikel vi nyligen kunde läsa i SvD hölls det en videokonferens i bilen, något som gav den körande faktisk böter av polis när detta upptäcktes. Det finns dessutom skärpta lagar om just mobilanvändning och bilkörning men många tvekar om detta faktiskt kommer ge effekt.

Att cykla istället för att sitta i konferensrum

cykelAndra som tagit det här med konferens på stort allvar men tänkt långt utanför ramarna är bibliotekarier världen över. Det har nu blivit lite av en återkommande trend att bibliotekarier cyklar på konferens, i samband med det så kallade Cycling för libraries. Det är ett internationellt gäng med bibliotekarier som cyklar runt och inspekterar och inspireras av bibliotek och bokbussar världen över. Om det detta kan vi läsa om i TTELA.

Detta är något som blivit större och större, kanske för att det är trevligt att faktiskt få besöka en annan plats samt att få vara i fysisk rörelse, snarare än att sitta instängd i ett konferensrum timme efter timme med bullar och kaffe. Mer hälsosamt också minst sagt. Viktigt för samhället är det också att just biblioteken inte försvinner, får ett sämre utbud eller blir underbemannade, något som verkar ske lite här och var. Vi får dock hoppas att trenden stannar eller utvecklas ännu mer och sprider sig ytterligare, till fler bibliotek och fler cykelsugna bibliotekarier.

Hur en än vill ha sin konferens är det bra att planera lite i förväg, så att en inte sitter där i bilen körandes och i konferens samtidigt via internet, då kan det gå illa. Som tur var finns det spanande poliser lite här och var som tänker kring risker och påminner allmänheten om vad som är brukligt och inte.