Resa på konferens utomlands

Det finns en rad olika sätt att hålla konferens på såsom att hålla konferensen i företagets egna lokaler, på konferens anläggningar eller via webben och en digital länk. Men hur kul är dessa i längden när det kommer till interna konferenser? Inte speciellt, så varför inte åka utomlands i stället – tänk bara på att det finns en hel del regler som måste följas för att resan ska vara avdragsgill hos Skatteverket.

Många företag väljer att genomföra sina konferensresor utomlands i stället för att stanna hemma på kontoret eller hålla på med digitala möten, i alla fall när det kommer till företagets interna konferenser. Men om man ska få dra av för resan gäller det att man följer reglarna, och är man osäker på vad som gäller kan man alltid kolla in Skatteverkets hemsida där de flesta svar finns att finna. Och ett smart tips som Privata Affärer delar med sig av är om hur du ska göra för att säkerställa så du kan bevisa att konferensen uppfyllt alla regler – och det är genom att spara på både kursprogram, bokningar, anteckningar och även presentationerna som framförts under konferensens gång. Om Skatteverket skulle ifrågasätta konferensen kan ni med hjälp av dessa bevisa att man hållit sex timmars arbetstid per dag och även uppvisa exakt hur detta gynnat verksamheten, vilket är två av de regler som Skatteverket har exempelvis.

Tips för lyckad konferensresa

Förutom regler finns en del andra saker som kan vara bra att tänka på när det kommer till konferenser, i alla fall när man vill säkerställa att de ska bli lyckade. Här är några tips som Svenska Dagbladet sammanställt:

  • Håll det neutralt – både platsen och aktiviteterna bör vara neutrala och anpassade så att alla kan gilla det som ska göras.
  • Planera noga och väl – se till att konferensen är planerat och utarbetad så att deltagarna känner att konferensen ger något.
  • Ordna mat och dryck – mat som passar alla oavsett kostvanor och allergier samt alkoholfri dryck, ska alkohol drickas är det inte företaget som bör stå för denna.
  • Kort och koncist – undvik att försöka trycka in ett alltför fullspäckat schema och planera in rikligt med pauser för återhämtning och reflektion.