Klädkod för jobb och konferens

Alla konferenser och jobbevenemang sker inte digitalt, och därför är det viktigt att veta hur man väl bör klä sig – både på kontoret och när man ger sig ut för att träffa kunder eller på konferens med kollegorna. Bara för att man lämnar kontoret för en konferens på annan plats betyder inte det att man lämnar arbetsplatsens klädkod bakom sig.

jobb arbete kostymer teamI Dagens Nyheter står att läsa om hur kläderna du bär kan avslöja vart och vad du arbetar med och därför är det också viktigt att som anställd följa de uttalade eller de outtalade klädregler som faktiskt finns på din arbetsplats. Och sedan ska man heller inte glömma att ta med sig klädkoden även när man i jobbsammanhang lämnar kontorets trygga väggar. För oavsett om man med kollegorna ska på kurs i centrala Malmö eller iväg på konferens hos hotell Nynäshamn är det viktigt att fortfarande hålla sig inom klädkodernas ramar – klädkoden är nämligen viktig för att man ska bli tagen på allvar, signalera förtroende och professionalitet i vissa yrken och på många av landets arbetsplatser behöver klädkoden inte ensa vara uttalad, de anställda vet vad som gäller. Så hur ska man då klä sig när man ska på konferens? Enkelt. Precis som du gör när du är på kontoret, och varken mer eller mindre formellt.

Hur får man klä sig på jobbet?

Något som är viktigt i jobbsammanhang oavsett om man är på kontoret eller på en kickoff med kollegorna är att man aldrig klär sig för avklätt, det menar vett- och etikettrådgivaren Magdalena Ribbing i en artikel hos Helsingborgs Dagblad. Hon menar bland annat att om man till exempel kommer till ett möte med kund och har på sig shorts så signalerar man att kunden inte är viktig nog precis som att en minikjol på en kvinna signalerar slarv. På så vis är det viktigt att hålla sig inom ramarna för vad som på den specifika arbetsplatsen anses som korrekt klädsel och något man ska lägga på minnet är att dina kläder ibland kan vara avgörande för hur du klättrar i din karriär. Till exempel skriver Metro om hur ett knep kan vara att klä sig likt sina chefer för att signalera att man vill efterlikna dem och därmed också klättra högre upp i arbetsplatsens hierarki, alltså visa att man vill högre än sina kollegor och därför klä sig bättre än dem. Så hur ska man klä sig? Här är några enkla tips:

  • Kostym eller kavaj oavsett väder och vind
  • Stilrena färger och inget alltför färgglatt
  • Anpassat efter kläderna kollegorna har på arbetsplatsen både i stil och efter märke, på vissa arbetsplatser är det till exempel viktigare att kläderna du bär kommer från en specifik butik än hur de ser ut.