Tips inför frekventa jobbresor

Det är många som pendlar i arbetet och det är även en stor skara som spenderar sina arbetsveckor med att resa i jobbet. Konferenser, möten och inbokade kunder blir en del av vardagen och därför är det viktigt att ha väskan förberedd och alla papper på sin plats innan du ger dig iväg på tjänsteresa, eftersom det annars bäddar för en alltför stor stressfaktor. Här följer några råd för den arbetsamme jobbresenären.

Förutom att hyra hotellrum på rätt ställe och att ha full koll på dina arbetsdokument, så kan det finnas andra knep för en lyckad tjänsteresa som inte förknippas med stress och nervositet. För att se det i en positiv synvinkel, kan jobbresan även kombineras med lite smygsemester där du kan njuta av en gnutta betald lyx.

Så slipper du stressen inför jobbresorna

Ibland kommer chefen springande från en minut till en annan och ber dig eller rättare sagt, beordrar dig, att lämna ditt kontor vind för våg och sätta dig på tåget eller flyget och reda ut ett och annat med era kunder. För att då få ett stressmoment mindre än de som redan finns så är det smart att alltid ha en väska stående med en lista på vad du ska ta med dig, så att du slipper gå bärsärkagång inne i garderoben och boka tvättid efter midnatt för att hinna få i ordning allt till dagen därpå.

Planera klädval i förväg

Avsätt till exempel en del av din garderob till tjänsteresan, där alla dina plagg är tvättade och strukna och färdiga att vikas ned i väskan. Låt dem däremot inte ligga konstant i väskan så att du bara kan dra igen dragkedjan – då riskerar du att se ut som en skrynklig potatissäck när du stiger in i mötesrummet, eftersom alla veck hinner etablera sig med tiden kläderna ligger hopvikta i något hörn hemma.

Så får du till stånd ett bra schema

Under jobbresor riskerar tiden att bli knapp och själva resestressen och väntan på flygplatser och tågstationer gör det inte bättre. Se till att du får lite egentid över för dig själv genom att inte klämma in alltför många extra aktiviteter eller att låtsas att ha tio händer där du kan “multi-taska”. Våga avsätta viss tid för arbetsuppgifter och tid för avkoppling även under tjänsteresan, och blir det för svårt i framtiden, måste du helt enkelt ta upp problemet med din chef.