Konferens i Linköping

Saab Arena i LinköpingVilken är Sveriges bästa konferensstad? Det är en fråga som inte har något givet svar. Men en sak är klar, och det är att Linköping är en klart konkurrenskraftig stad när det kommer till konferenser.

När man planerar en konferens är det lätt att man låter slentrianen styra. Konferenser förläggs till någon av storstadsregionerna, eller till en spektakulär plats som det är svårt att ta sig till. Men det är ofta fruktbart att tänka nytt. Om konferensen ska flyta på bra är det en fördel att det finns goda kommunikationer, och om konferensen handlar om vetenskap är det viktigt att den kan kopplas till forskning på något sätt. Andra saker som höjer en konferens är om det finns möjlighet att göra ett intressant studiebesök, eller om det går att besöka ett kulturevenemang.

Välj staden vid Stångån

En stad som uppfyller alla dessa kriterier är rikets femte största kommun, en av Sveriges största universitetsstad och en viktig stad för forskning och produktutveckling inom många olika områden. Vilka anledningar finns då till att förlägga konferensen till just Linköping?

  • Linköping har bra kommunikationer. Det är lätt att ta sig till staden med tåg från Stockholm eller Köpenhamn, och staden har en flygplats.
  • Det finns många bra hotell i Linköping. Rum och konferenslokaler kan bokas på nätet.
  • Linköping är en kunskapsstad. Förutom universitetet finns Nationellt forensiskt centrum, Rättsmedicinalverket, Väg- och transportforskningsinstitutet, Totalförsvarets forskningsinstitut, och Försvarets materielverk representerade i staden, med huvudkontor eller avdelningar. Lärdomstraditionen i staden går tillbaka åtminstone 1232, då katedralskolan grundades. Nyligen beviljades flera forskare vid universitetet konsolideringsbidrag från Vetenskapsrådet. Vilka de var, och vad de forskar om, finns att läsa här.
  • Linköping är en evenemangsstad. Östgöta blåsarsymfoniker, Linköpings symfoniorkester och flera körer har sitt säte i Linköping. Dessutom finns Saab Arena, hemarena för ishockeylaget Linköpings HC och värd för flera stora konserter och andra evenemang.
  • Linköping är en företagsstad, med utbyggda samarbeten mellan offentliga och privata aktörer. Ett exempel är Aerospace Cluster Sweden, ett projekt för att ytterligare utveckla svensk flyg- och rymdindustri. Mer om projektet finns att läsa här.